NAMAZIN VACİPLERİ

NAMAZIN VACİPLERİ

1)   Allah-ü Ekber ile başlamak.

2)   Fatiha okumak( Besmele ile birleştirerek okumak tavsiye edilir)

3)   Zamm-ı Sûre okumak.

4)   Alın, burun yere değmek üzere her rekâtta iki secde yapmak.

5)   İkinci rekâttan sonra oturmak.

6)   Fatiha: Eğer cemaat namazı kılınıyorsa, Fatiha imam tarafından okunur. Namaz aydınlıkta kılınıyorsa(öğlen, ikindi gibi) sessiz, yani imam tarafından içinden okunur. Cemaat okumaz. Karanlıkta kılınıyorsa(akşam, yatsı, sabah gibi) sesli yani imam tarafından dışından okunur. Cemaat okumaz.

7)   Cemaat namazlarında, imama uyarak kılınan namazlarda cemaat susmalıdır.

8)   Vitir namazında KUNUT Duaları okunur. Bu duaları bilmeyen, öğreninceye kadar, Rabbena dualarını okur. Bunları da bilmiyorsa, öğreninceye kadar üç defa “Allahümmağfirli” der.

9)   Bayram namazında zâid ( fazladan) tekbirler almak.

10) Selâm vermek.

11) Teşehhüd’de “Ettehiyyatü” okumak. (oturma sırasında).

12) Yanılınca SEHİV secdesi yapmak. (Farzı geciktirip, vacibin birini yanılarak terk ve geciktirmek durumunda yapılır. Sünnetin terki veya geciktirilmesi durumunda gerekmez).

13) Fatiha’yı Zamm-ı Sûreden evvel okumak.

14) Rükû ve secde aralarına başka bir iş katmamak (yerden çöp almamak, üstünü düzeltmemek gibi).

15) Yalnız başına namaz kılan kimse, sabah, akşam ve yatsı namazlarını dilerse sesli, dilerse gizli okuyuşla kılar. Gece kılınan nafile namazlarda da hüküm böyledir. Öğlen ve ikindi namazlarında ve gündüz kılacağı nafile namazlarda gizli okuması vaciptir.

Namaz içinde okunan secde âyetinden dolayı tilâvet secdesinde bulunmak vaciptir. Rükû’a varılmadan hemen yapılması gerekir.