Kategori arşivi: 1.07.NAMAZIN EDEPLERİ

NAMAZIN EDEPLERİ

NAMAZIN EDEPLERİ

1)   Namazda kişi iç ve dış âlemi ile sükûnette olmalıdır. O anda Rabb’ine ibadet ettiği şuuru içinde huzurunu korumalıdır.

2)   Üst giysiyi açık bulundurmayıp, iliklemelidir. Erkekler için elbisenin yenleri varsa, eller yenden çıkarılmalıdır. Meselâ, palto veya ceket omuzda namaz kılınmaz. Burada gaye hem namaz kılan ve hem de namaz kılanı gören için, son derece önemli, hürmet gerektiren bir ibadet duygusunu verebilmektir.

3)   Kıyam sırasında secde edilecek yere, rükûda ayaklar üzerine, secdede burna, oturuşta kucağa, selâmda sağ ve sol omuz başlarına bakmalıdır.

4)   Kişi yalnız başına namaz kılıyorsa, namaza ait rükû’ ve secde tesbihlerini, eğer isterse üçten fazla, ama tek sayıda yapabilir.

5)   Cemaat namazları kılınırken, kâmet alındığında “hayye-alel-felâh” yani ”haydi kurtuluşa” dendiği zaman, imam ve cemaat ayağa kalkmalıdır.

6)   Kâmet okunurken cami’e giren kimse, oturur. Sonra cemaatle beraber ayağa kalkar. Kâmetin bitmesini ayakta beklemez.

Ezan okunurken, dinlemek, konuşmayı kesmek ve aynen tekrarlamak müstehabdır. “hayye-alel-salâ” ve “hayye-alel-felâh” denildiğinde, “lâ havle velâ kuvvete illâ billâh” denir. 1. “eşhedü enne Muhammeden …” denince “Sallâllahu aleyke ya Resûlallah” demek; 2. “eşhedü enne Muhammeden…” denince, “karret bike aynen ya Resûlallah” yani gözüm senin nurun ile aydınlansın demek ve baş ve işaret parmaklarının  uçlarını öperek gözlerine sürmek, müstehabdır.