- Orucu bozan durumlar:
Kasten bozma:Ramazan orucuna niyet etmiş olduğu halde, oruçlu iken, yukarıda sayılan hiçbir sebep olmadığı halde, orucunu kasten bozan kimseye kefaret farz olur. Kefaret; bir köle azad etmek(o günün şartları için) veya iki ay(60 gün) oruç tutarak kaza etmek, ya da 60 fakiri doyurmaktır.
Ramazan’da oruçlu iken, cinsi münasebette bulunan kimse, kasten oruç bozmuş gibidir. Kefaret gerekir. Kefaret de köle azad etmek, 60 gün oruç tutmak veya 60 fakiri doyurmaktır.
Kendi arzusu ile zorla kusan kimsenin orucu bozulur, o gün kaza edilir.
Yanlışlıkla, oruç erken açılırsa (iftar olmadan), sonraki bir günde kaza gerekir.
İlâçlardan, göz damlası, burun damlası orucu bozar. Zira bu organlara koyulan bu ilâçlar doğrudan yutağa akar. Kulak damlası da dolaylı olarak yutak ile alâkalıdır. Tedbir olarak oruçlu iken kullanmamakta fayda vardır. Eğer mutlak kullanılması gerekiyorsa, oruca niyet etmemeli, sonradan o gün kaza edilmelidir.
Yine ilâçlardan hiçbir fitil kullanılmamalıdır. Vücudun iç boşluğuna giden her şey, orucu bozar. Kas yolu ile iğne ile tedavi yapılamaz. Lâvman yapılamaz. Damardan iğne ile tedavi yapılamaz ve serum verilemez. Hepsi de orucu bozar. Eğer bunları yapmak gerekiyorsa, kişi hasta demektir ve oruca niyet etmemelidir. Burada orucun bozulması hakkında kesin hükmün oluş sebebi, yine İlâhi Rahmettendir. Zira bu ilâçları kullanacak olan kimseye Allah-ü Tealâ Rahmet nazarıyla bakmakta ve iyileşmesi için tedavi olması yolunu açmaktadır.